Kontrola vretena pri stroju

Vse kar je v zvezi z mehanskimi rešitvami, vse kar ne spada drugam.

Kontrola vretena pri stroju

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 09 Sep 2023, 10:25

Pozdravljeni,

pred kratkim sem v podjetju kjer delam naletel na starejsega gospoda kateri se celo zivljenje ukvarja z konstruiranjem motorjev. Elektro motorjev driverjev zanje itd. In pogovor je nanesel na kotroliranje obratov v motorjih. Pa mi je gospod rekel, da pac z variabiulnim frekvencnikom lahko kontroliras do nekje 30 procentov rpm na motorju gor dol. Se rece ce imamo motor tri fazni indukcijski z 5 kw ter 3000 rpm bi lahko z frekvencnikom obrate dvignil ali spustil samo za 30% kar je nekje 2100 do 3900. Sem malo neumno pogledal. Pac razlog zato je zaradi povecanega upora v motorju in se navitje lahko zacne pregrevati.

Zdej, jaz sem delal na struznicah in ena me je posebno zanimala pa sem odprl pokrov in je mela noter 10 kw tri fazni indukcijski motor. Krmiljenje je bilo cnc preko inverterja, pa vem da je bil motor skoz vroc, saj smo jo gonil 24ur na dan. Samo nikoli pa nisem sel pogledat ali vsaj v MDI probat ce lahjko zavrti recmo 100 obratov.

Ali je mozno, da je recmo ta 5kw motor v bistvu 10 kw zato da so vecje zice v motorju za vec toka in da ce imas vecjo obmocje kontrole rpm da pac se ne grejejo toliko zice in lahko pac kontroliras motor nad 30%.

Mogoce je pa kak drug nacin ali mehanizem zadaj ne vem?

Ce prav razumem, nekateri govorijo da zobniski prenosi pri struznici imajo moc, ar nedrzi za jermenske prenose, ( sem bral na forumu nekje). Toda kot sem jaz videl je res sirok jermen sel iz servota na os struznice, tko da kaksne fore okol zdrsavanja verjetno niso pogoste razen ce imas res hud zualet itd... . Moc more biti pa verjetno tudi dovolj dobra saj so servoti veliki. Ce pa imas inercijo v vretenu pa bi skor rekel da ni ravno dobro ce se kaj zgodi da ti kar poseka in zjebe vse ne da se ustavi. Ne vem. Se to kaj pozna pri struznicah, pac sprasujem vas ki ste dal vec struznic cez. Verjetno pri cnc mores met cim manj inercije saj se vse hitro premika. Vec inerciej vecje motorje spet rabis kar je vejretno problem ne vem.

Hvala za odgvore graje in mogoce se vec vprasanj.

Lep pozdrav vsem skupaj
Starodavni

Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 27 krat
Uporabnika povabil: ivor
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Kontrola vretena pri stroju

OdgovorNapisal/-a V4elektronika » 09 Sep 2023, 12:56

Pred kratkim smo obnavljali pick and place mašino. Notri so servo motorji, ki so v bistvu trifazni 400V indukcijski motorji. Krmilnik je mala škatla, motor je nazivno 1,5kW in gre od 0 do 12000 rpm. Poleg je še enkoder (resolver). Vreteno ima hoda 10mm na obrat. Most, ki ga premika ta kW pa ima cca 22kg. Zdaj lahko preračunaš pospeške, navore in sile… V glavnem to polaga 0201 kot za šalo (0.05mm končna točnost pozicije.
V4elektronika

Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 6 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 09 Sep 2023, 22:32

Ves kako ej to krmiljeno?
Starodavni

OdgovorNapisal/-a cero » 10 Sep 2023, 08:31

Problem z navadnimi motorji je hlajenje, če greš s frekvenco prenizko se ne more dovolj hladit, tudi navor ter izkoristek se, zaradi slipa, občutno zmanjša pri nizkih frekvencah.
pri visokih obratih je pa problem ker običajni asinhroni motorji konstrukcijsko niso narejeni za visoke obrate in se lahko rotor razleti zaradi centrifugalne sile.
Načeloma se jih lahko brez problemov krmili od 30Hz do 70Hz mogoče tudi tja do 80Hz, če pa hočeš it nižje tudi samo do 10Hz potem moraš uporabit vektorski frekvenčnik,
mogoče še v kombinaciji z zunanjim ventilatorjem, ki hladi motor. Če ima motor še enkoder za odčitavnaje pozicije osi je še toliko bolje.

Za vse ostale super natančno točne zadeve so pač servo motorji s krmilniki,ki gredo z lahkoto od praktično 0 do 3000rpm, pa tudi lahko jih točno zavrtiš za toliko obratov kot želiš (navoji), kot to že piše predhodnik.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 333 krat
Prejel zahvalo: 731 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 74

OdgovorNapisal/-a V4elektronika » 10 Sep 2023, 11:37

Starodavni je napisal/-a:Ves kako ej to krmiljeno?

Namenski servo krmilnik.
V4elektronika

Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 6 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 10 Sep 2023, 20:16

TOrej kupis servomotor in vdf inej to to ali kako drugace?

lp
Starodavni

OdgovorNapisal/-a cero » 10 Sep 2023, 20:21

Kaj bi rad sploh naredil konkretno?
cero

OdgovorNapisal/-a Carko » 10 Sep 2023, 20:46

Starodavni je napisal/-a:Se rece ce imamo motor tri fazni indukcijski z 5 kw ter 3000 rpm bi lahko z frekvencnikom obrate dvignil ali spustil samo za 30% kar je nekje 2100 do 3900. Sem malo neumno pogledal. Pac razlog zato je zaradi povecanega upora v motorju in se navitje lahko zacne pregrevati.
Če malo pomisliš, od kje pride ta moč, je hitro jasno, kje je problem.

3000 rpm × 15,91 Nm = 5000 W

Če zmanjšaš hitrost in navor ostane enak, bo moč nižja. Pri 100 rpm bo le še 170 W.

Če hočeš dvigniti navor (in s tem moč) pri nizkih hitrostih, moraš dvigniti tok, tukaj je pa potem problem ...
Carko

Zahvalil se je: 218 krat
Prejel zahvalo: 1124 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 250

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 10 Sep 2023, 20:55

Zanima me kako se znebit zobnikov na struznici ki je najvisja rpm 1500 in da bi jo gnal na 4000 do 6000 rpm. ;)

jap klasicna iz gusa,...
... verjeten bo odtrgal sivo litino pa mi vrgl 200 amerikaner v celo;)

ampak bi vseen probu ane;)
Starodavni

OdgovorNapisal/-a cero » 10 Sep 2023, 21:40

Če bi rad prišel iz 1500 na 6000, bo absolutno treba kak zobnik odstranit.
Še prej bi bilo fajn da bi poračunal koliko navora rabiš.
Za dvigovat obrate ne rabiš servo sistema, ampak je to komot že obstoječ motor,
za katerega izbereš primerne zobnike, lahko tudi jermenice, da dobiš željeno prestavno razmerje.
Ostalih 30% potem reguliraš s frekvničnikom.

kar se igranja z vfdji tiče, ne vem mogoče bi prišel do 3500 obratov max, ampak to je samo igranje in ne pravo delo.
cero

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 11 Sep 2023, 19:35

Bom odkrit.

Zobniki so najbolje ker imajo togost in moc ce prav razumem, toda ne vem ce bi zobnikki lahko tekli na 4000 ali 6000. Verjetno bi jih prej obrabil ali pa bi kaj se zataknilo. Pa imas 12 obratov in je to to ne mores spreminjat rpm.

Jermeni so mi vsec, toda ne vem tocno kako je z temi problemi okol zdrsavanja. Ene struznice imajo po dva jermena. Mogoce bi se dalo narediti tak sistem kot ga ima brusilni stroj da lahko spreminjas obrate oziroma schaublin 150 ima istega, tak kolo je ki ga vrtis. Tam lahko spreminjas ogromno obrate od do.

Zdej 3 fazni indukcijski motor je bil zmer na jermene kot sem videl in vfd.

Sam tile servoti so pa res fajn ane. Lahko ga ustavis, lahko rezkas z njim, lahko se obne v drugo smer ane. Ceprov 3 fazni indukcijski se je tud obracal v obe smeri.

Koliko more bit servo mocan realno. Na pravih strojih je vejretno 5kw kok pa bi to mogl bit mocno za hobi K...e.

Klasicne struznice so za orenk spone 5mm recmo. Samo bodmo odkriti, kolikokrat pa to rabis. Pa tud ce lahko mores met kratko zadevo, da imas osovino od enga metra ozek premer ne bos takih sponov delal. Tko da to odpade. Kar se tice cnc pa ponavadi sopa tanke spone. Sem videl tudi 7mm spon ko smo ga probal pa je slo. Sam tega Po vecini ne rabis nikoli. Razen na velikih strojih ki tud obstajajo.

Ima kdo filing kok stane servo plus ne vem driver al kako gre to. Ali pa ce bi vzel motor od pralnega stroja ali kak drug motor ki je mocnejsi pa da bi ga zvezal na kontrolo kot servo. ALi pa 3 fazni inducijski motor pa gas. Pac ne poznam teh reci. Tudi nikoli nisme gledal po trgovinah.

Mislis rezalne sile pri rezanju da bi izracunal?
Starodavni

OdgovorNapisal/-a Kroko » 11 Sep 2023, 19:41

Zobniki bodo preveč ropotali. Uporabi zobati jermen. Jaz imam servo motor in zobati jermen za na 4500 obratov.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 740 krat
Prejel zahvalo: 2239 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 11 Sep 2023, 20:12

Holy s..t kroko is here;)

Pozdravljen, Kroko.

Bi mogoce vedel kako velik oziroma mocan servo bi rabil. /50 do 1000w za prvo silo bi verjetno slo?
Starodavni

OdgovorNapisal/-a s56av » 15 Sep 2023, 21:53

Starodavni je napisal/-a:Bom odkrit.

Zobniki so najbolje ker imajo togost in moc ce prav razumem, toda ne vem ce bi zobnikki lahko tekli na 4000 ali 6000. Verjetno bi jih prej obrabil ali pa bi kaj se zataknilo. Pa imas 12 obratov in je to to ne mores spreminjat rpm.

Jermeni so mi vsec, toda ne vem tocno kako je z temi problemi okol zdrsavanja. Ene struznice imajo po dva jermena. Mogoce bi se dalo narediti tak sistem kot ga ima brusilni stroj da lahko spreminjas obrate oziroma schaublin 150 ima istega, tak kolo je ki ga vrtis. Tam lahko spreminjas ogromno obrate od do.

Zdej 3 fazni indukcijski motor je bil zmer na jermene kot sem videl in vfd.

Sam tile servoti so pa res fajn ane. Lahko ga ustavis, lahko rezkas z njim, lahko se obne v drugo smer ane. Ceprov 3 fazni indukcijski se je tud obracal v obe smeri.

Koliko more bit servo mocan realno. Na pravih strojih je vejretno 5kw kok pa bi to mogl bit mocno za hobi K...e.

Klasicne struznice so za orenk spone 5mm recmo. Samo bodmo odkriti, kolikokrat pa to rabis. Pa tud ce lahko mores met kratko zadevo, da imas osovino od enga metra ozek premer ne bos takih sponov delal. Tko da to odpade. Kar se tice cnc pa ponavadi sopa tanke spone. Sem videl tudi 7mm spon ko smo ga probal pa je slo. Sam tega Po vecini ne rabis nikoli. Razen na velikih strojih ki tud obstajajo.

Ima kdo filing kok stane servo plus ne vem driver al kako gre to. Ali pa ce bi vzel motor od pralnega stroja ali kak drug motor ki je mocnejsi pa da bi ga zvezal na kontrolo kot servo. ALi pa 3 fazni inducijski motor pa gas. Pac ne poznam teh reci. Tudi nikoli nisme gledal po trgovinah.

Mislis rezalne sile pri rezanju da bi izracunal?

CNC stroji imajo ponavadi na vretenih asinhronske motorje za visoke frekvence (npr 200Hz in gor). Potem pa odvisno, nekateri imajo direkten prenos (tudi stružnice), lahko imajo menjalnik, lahko imajo jermen, lahko sta dva kompleta jermenic in jermenov + mehanizem ki izbira kateri poganja vreteno. Lahko je direkten pogon in kontaktorji ki motor nad določeno frekvenco prevežejo iz zvezde v trikot da lahko z napetostjo naprej lovijo razmerje V/Hz...
Variant je veliko, so pa v večini primerov asinhronski motorji z enkoderji, ker so precej bolj robustni in seveda cenejši od AC sevo motorjev... Servoti ne marajo vibracij in udarcev.

Doma imam eno staro stružnico ki je predelana na 3kw motor z VFD. Tako iz prve roke, če z menjalnikom nastavim obrate na 540min-1 (to bi bilo pri 50Hz) in grem s frekvenco dol da dobim recimo 150min-1 za vrtanje s kakšnimi večjimi svedri je zadeva že nekje na meji preobremenitve. Torej če bi uporabil to prestavno razmerje bi mi potem zmanjkalo obratov na gor, ker bi prišel samo do recimo 1000min-1 pa še to bolj pogojno z navadnim asinhroncem. Jaz bi ti priporočal zobati jermen in dva kompleta jermenic da lahko prestaviš kadar rabiš navor. Motor pa nevem, vsaj 4kW pomoje...
Uporabniški avatar
s56av

Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a Starodavni » 20 Sep 2023, 13:11

asinhronski motor (https://www.youtube.com/watch?v=WfxQ8etYDyg) je trofazni indukcijski motor in ni sinhronski trofazni indukcijski motor
Starodavni

OdgovorNapisal/-a Kroko » 21 Sep 2023, 13:54

Za stružnico sem vzel tale motor:
https://www.fasttobuy.com/cnc-high-torq ... 35901.html
samo jaz ne bom šel do 6000 obratov.

Na CNCju pa imam tole:
https://www.fasttobuy.com/nema-42-ac-se ... 35894.html
in zobati jermen 2.5:1 tako da dobim 7500 obratov.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 740 krat
Prejel zahvalo: 2239 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost