Pozdravljeni,
pred kratkim sem v podjetju kjer delam naletel na starejsega gospoda kateri se celo zivljenje ukvarja z konstruiranjem motorjev. Elektro motorjev driverjev zanje itd. In pogovor je nanesel na kotroliranje obratov v motorjih. Pa mi je gospod rekel, da pac z variabiulnim frekvencnikom lahko kontroliras do nekje 30 procentov rpm na motorju gor dol. Se rece ce imamo motor tri fazni indukcijski z 5 kw ter 3000 rpm bi lahko z frekvencnikom obrate dvignil ali spustil samo za 30% kar je nekje 2100 do 3900. Sem malo neumno pogledal. Pac razlog zato je zaradi povecanega upora v motorju in se navitje lahko zacne pregrevati.
Zdej, jaz sem delal na struznicah in ena me je posebno zanimala pa sem odprl pokrov in je mela noter 10 kw tri fazni indukcijski motor. Krmiljenje je bilo cnc preko inverterja, pa vem da je bil motor skoz vroc, saj smo jo gonil 24ur na dan. Samo nikoli pa nisem sel pogledat ali vsaj v MDI probat ce lahjko zavrti recmo 100 obratov.
Ali je mozno, da je recmo ta 5kw motor v bistvu 10 kw zato da so vecje zice v motorju za vec toka in da ce imas vecjo obmocje kontrole rpm da pac se ne grejejo toliko zice in lahko pac kontroliras motor nad 30%.
Mogoce je pa kak drug nacin ali mehanizem zadaj ne vem?
Ce prav razumem, nekateri govorijo da zobniski prenosi pri struznici imajo moc, ar nedrzi za jermenske prenose, ( sem bral na forumu nekje). Toda kot sem jaz videl je res sirok jermen sel iz servota na os struznice, tko da kaksne fore okol zdrsavanja verjetno niso pogoste razen ce imas res hud zualet itd... . Moc more biti pa verjetno tudi dovolj dobra saj so servoti veliki. Ce pa imas inercijo v vretenu pa bi skor rekel da ni ravno dobro ce se kaj zgodi da ti kar poseka in zjebe vse ne da se ustavi. Ne vem. Se to kaj pozna pri struznicah, pac sprasujem vas ki ste dal vec struznic cez. Verjetno pri cnc mores met cim manj inercije saj se vse hitro premika. Vec inerciej vecje motorje spet rabis kar je vejretno problem ne vem.
Hvala za odgvore graje in mogoce se vec vprasanj.
Lep pozdrav vsem skupaj