Ležaj za (dvo)kolo

Vse kar je v zvezi z mehanskimi rešitvami, vse kar ne spada drugam.

Ležaj za (dvo)kolo

OdgovorNapisal/-a zanka » 11 Maj 2021, 18:00

Lahko leto sem se lotil čiščenja ležajev v kolesu, torej fiksna os (glede na okvir) ima na obeh koncih navoj, kamor se navije konusni vijak, ki se dotika kroglic, podložka in kontramatica. Obroč kolesa ima dva utora (na obeh straneh), kjer so kroglice, 9 jih je. Za mast sem vzel kar tisto za traktorske sklope.

Danes sem se vozil in nisem imel dobrega občutka. Če konusni vijak (oziroma vijaka) zategnem več, je občutek vrtenja obroča enak koračnemu motorju oziroma nekje popusti in zopet zagrabi ... je to normalno? In potem odvijem toliko, da ne čutim več tega ... razen če ni potem to spet narobe. Zato potrebujem pomoč.

Zaenkrat menim, da je mast previskozna.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3149
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 366 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Ležaj za (dvo)kolo

OdgovorNapisal/-a s59ma » 12 Maj 2021, 19:41

Tole si preveč zategnil. Mora imeti malo (res zelo malo!) lufta. Ko imaš kolo privito na vilice, preveri luft (levo-desno premikaj obroč). Čisto malo (!) se mora čutiti. Nato zavrti kolo in kontroliraj, kako dolgo se vrti. Boš dobil občutek, če ga ležaj ustavlja, ali kolo teče v redu. Po potrebi malo zategni ali popusti ter ponovno kontroliraj. "Koračnega motorja" ne sme biti... Predvidevam, da so kotalne površine in kroglice v redu?
Sam ležaje na tanko namažem z redko mastjo (vodoodporna Kent, zagotovo je dobra tudi marsikatera druga).
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
s59ma
 
Prispevkov: 480
Pridružen: 03 Mar 2015, 20:48
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Ležaj za (dvo)kolo

OdgovorNapisal/-a reber » 13 Maj 2021, 09:47

Ne vem če je ravno kunusni vijak :_dunno verjetno ima konkaven polkrožni profil za naleganje kroglic, kar je običajno pri takih ležajih. Nisi priložil nobene fotografije.

Kroglice morajo biti najprej očiščene in pregledane, da se vse lepo svetijo in so brez poškodb. Tekalne površine skledice in matice morajo biti očiščene in pregledane, nikjer ne sme biti poškodb. Da se vidi rahla sijoča neprekinjena sled od kotaljenja kroglic, je normalno. Ko si prepričan, da je vse brez poškodb, lahko pričakuješ gladko vrtenje kolesa.

Namažeš lahko z običajno mastjo, po možnosti naj bo čim bolj vodoodporna, sploh če ležaji nimajo semeringov. Nekateri starejši bicikli imajo samo kovinsko zaprte ležaje, kjer zlahka pride voda do masti, zato pogosta vožnja v mokrih razmerah kmalu povzroči izpiranje in posledično pride do poškodbe in rjavenja ležaja znotraj.

Če ležaj preveč zategneš, se lahko čuti "korakanje" tudi pri brezhibnem ležaju, zato popuščaš toliko, res malo po malo, ampak res zelo malo po malo, da korakanje odneha in da je v ležaju minimalno zračnosti. Kot je že s59ma napisal, poskušaš še tako, koliko časa se kolo vrti in upoštevaš, da je velika razlika z gumo ali brez, ker je zaradi razlike v teži inercije brez gume manj in se vrti manj časa.

Če nikakor ne moreš odpraviti "korakanja" ob pravilni zračnosti ležaja, potem imaš nekje poškodbo. Poškodbo se zlahka odkrije z vizuelnim pregledom, tako kot sem prej napisal.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 1491
Pridružen: 17 Mar 2015, 21:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 128 krat
Prejel zahvalo: 459 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ležaj za (dvo)kolo

OdgovorNapisal/-a zanka » 13 Maj 2021, 12:21

Konkavni konusni (stožčasti) pa je res. Morda je res kriva voda, saj so precej primitivni ležaji. Lahko bi dodali nipelj sredi pesta, da bi potem mast lezla na obeh straneh (pri obeh ležajih) ven.

Lansko leto sem razdrl tudi ležaj na preostalem obroču in tisti se vrti normalno. Za razdiranje sem se odločil, ker mi je v ležaj prišla trava.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3149
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 120 krat
Prejel zahvalo: 366 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 73


Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost