"punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

Vse kar je v zvezi z mehanskimi rešitvami, vse kar ne spada drugam.

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a robi » 22 Jul 2020, 10:24

Koliko bi se povečal tok skozi trafo, če ga priključim na 380V?
Ali bi ga lahko vseeno krmilil z to elektroniko?
robi
 
Prispevkov: 483
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 22 Jul 2020, 10:32

Preveč.
Elektronika z zelo veliko gotovostjo ne bi preživela.
Slaba ideja, skratka.
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2927
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1188 krat
Prejel zahvalo: 538 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 239

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a Jakey » 22 Jul 2020, 10:57

robi je napisal/-a:Koliko bi se povečal tok skozi trafo, če ga priključim na 380V?
Ali bi ga lahko vseeno krmilil z to elektroniko?

V teoriji za 65%. Ampak vprašanje če bo izolacija zdržala (verjetno bi) in pa sama žica(presek, kar je bolj vprašljivo).

Zakaj bi sploh hotel večati napetost? Ti ni dovolj?
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 2134
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 156 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a reber » 22 Jul 2020, 11:28

Trafo od mikrovalovke je že tako navit v zasičenje, potem bi ga namesto na 230V riključil kar na 400V (380V ne obstaja več tako kot ne 220V)

Za doseganje večjega toka lahko uporabiš dva enaka transformatorja, obnese se zaporedna ali vzporedna vezava sekundarjev. Če izberem katera vezava je boljša, po mojem mnenju in testiranjih vsekakor zaporedna. Pri zaporedni vezavi sekundarjev dveh enakih transformatorjev dobimo dvojno moč, lahko navijemo samo 2 ovoja namesto 3 ovojev in to z debelejšo žico, na koncu to pomeni 4 ovoje, torej višja napetost in višja tokovna zmogljivost, zaradi 2x moči je manj sesedanja, lahko uporabimo nekoliko daljše kable do elektrod. No, dolžina teh kablov je v večini primerov šibak člen, saj je na tej razdalji nekaj padca napetosti in posledično so to izgube moči, zmanjšanje toka, ... gre za navadno odkrivanje tople vode. En transformator 700-800W je za kvalitetno punktiranje enostavno premalo. za tanke trakce bo že, za debelejše in kakšno pločevino pa bolj pogojno, za nekaj spojev bo že... včasih se doseže dober spoj tudi z nekoliko daljšim varjenjem enega spoja... potem pa počitek in hlajenje...
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 1295
Pridružen: 17 Mar 2015, 21:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 82 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 22 Jul 2020, 16:47

Jaz sem imel na varilnem stroju preklopnik napetosti 2,50V - 2,75V-3,00V- 3,25V , Fine stvari variš z nižjo napetostjo ker upoštevaš Pt=I2Rt ,

Varjenje z močjo oziroma prek nje z napetostjo je dobro edino zaradi prebijanja oksidnega sloja na varjencu . Višja napetost pride prav tudi v primeru koliko delnih padcev napetosti R= U1/I + U2/I+....med izvorom in varjencem je ( oksidirane ploskve na vsakem naleganju dveh kontaktov ) FYI : na pravih strojih so površine debelo srebrene in to ne brez veze .
Moments Before Detonation .............TT
Uporabniški avatar
luccabrassi
 
Prispevkov: 1088
Pridružen: 02 Jan 2016, 21:52
Kraj: KOČEVJE
Zahvalil se je: 208 krat
Prejel zahvalo: 211 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 106

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a robi » 22 Jul 2020, 22:00

Danes sem naredil nosilca za elektrodi
Priponke
IMG_20200722_204646.jpg
robi
 
Prispevkov: 483
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a robi » 22 Jul 2020, 22:02

reber je napisal/-a:Trafo od mikrovalovke je že tako navit v zasičenje, potem bi ga namesto na 230V riključil kar na 400V (380V ne obstaja več tako kot ne 220V)


Moj trafo ni od mikrovalovke, ampak je 2x večji.
Sekundar imam navit iz cu pločevine 84mm x 0,9mm
robi
 
Prispevkov: 483
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a robi » 22 Jul 2020, 22:12

Zaradi dolge dobave prosim, če mi kdo proda nekaj trakca za varjenje baterij.
Najbolje cel kolut- dobro plačam!
Lahko tudi kak link, kje to dobiti v slo.
robi
 
Prispevkov: 483
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a robi » 22 Jul 2020, 22:32

Sem našel trak.
robi
 
Prispevkov: 483
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a robi » 23 Jul 2020, 18:41

Danes sem probal varit in baterije gre super, kaj debelejsega pa ne.
robi
 
Prispevkov: 483
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a ignis » 23 Jul 2020, 20:22

robi je napisal/-a:Danes sem probal varit in baterije gre super, kaj debelejsega pa ne.

Koliko so debeli trakci, koliko V in A imaš na sekundarju?

Želim "punktirati" trakce na baterije,
sedaj me zanima - skrbi:

1.) Kompromis med številom ovojev in debelino vodnika;
kaj je bolj optimalno 3 ovoja in kvadrat 20 ali 2 ovoja in kvadrat25,
kdaj se bo manj segrevalo?

2.) Je vodnike od trafota do varilnih elektrod potrebno imeti v celem,
se s "štuklanjem" vodnika za transformatorjem povzroči precejšnje segrevanje - izgube?

Slika trenutnega stanja 2ovoja - 25kvadrat, napetost 2,3V. Zamenjam to raje za 3 ovoja in nekaj višjo napetost in manj amperov? Nisem še nič poskusil "iskrit" tudi elektronike še nimam.
Hvala za nasvete!
Priponke
25-2_31.jpg
Kdor ima dobro srce, ta ne potrebuje lepega obraza.
Uporabniški avatar
ignis
 
Prispevkov: 76
Pridružen: 29 Jan 2015, 22:03
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: jvolk
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a Jakey » 23 Jul 2020, 22:22

Ce bos samo meril napetost lahko vzames tudi zico 0.5mm2 in s tem vidis kaksno napetost dobis ob 2 in kaksno ob 3 ovojih.
Ko bos imel napetost, bos lahko izracunal max. tok pri nazivni moci transformatorja.
Ko bos imel to, bos videl kaksno zico potrebujes pri kaksni napetosti.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 2134
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 156 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a robi » 24 Jul 2020, 18:17

ignis je napisal/-a:
robi je napisal/-a:Danes sem probal varit in baterije gre super, kaj debelejsega pa ne.

Koliko so debeli trakci, koliko V in A imaš na sekundarju?

Na sekundarju imam 2,6v, ampere sem probal izmerit, vendar mi zabije A meter, ker je samo do 400A.
robi
 
Prispevkov: 483
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a Jakey » 25 Jul 2020, 01:21

robi je napisal/-a:
ignis je napisal/-a:
robi je napisal/-a:Danes sem probal varit in baterije gre super, kaj debelejsega pa ne.

Koliko so debeli trakci, koliko V in A imaš na sekundarju?

Na sekundarju imam 2,6v, ampere sem probal izmerit, vendar mi zabije A meter, ker je samo do 400A.

A si nastavil na A in pomeril na izhodu transformatorja direktno? :_rolling

Maksimalnega toka ne moreš pomerit, zato sem tudi napisal izračunaš. Izračunaš ga iz napetosti in moči transformatorja I = P/U. P je moč, U je izmerjena napetost.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 2134
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 156 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a robi » 25 Jul 2020, 08:13

Zakaj nebi mogel pomerit direktno? Rabim samo klešča ki grejo dovolj visoko.
robi
 
Prispevkov: 483
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a robi » 25 Jul 2020, 20:32

Prvi test uspel
Priponke
IMG_20200725_170222.jpg
robi
 
Prispevkov: 483
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 25 Jul 2020, 20:38

Jakey je napisal/-a:Maksimalnega toka ne moreš pomerit, zato sem tudi napisal izračunaš. Izračunaš ga iz napetosti in moči transformatorja I = P/U. P je moč, U je izmerjena napetost.

Hm... veliko sreče pri "ugibanju" moči transformatorja na robijevi sliki. Poleg fizične velikosti je potreben še podatek o primarnem navitju oz. gostoti magnetnega polja, pa še kaj se najde. Mislim, da boš s kleščami veliko hitreje in točneje izmeril kot pa izračunal.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4132
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 505 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Jul 2020, 20:53

Da se izračunati, saj transformator ni neka znanost.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43201
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9508 krat
Prejel zahvalo: 5340 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 25 Jul 2020, 21:10

Seveda se da, ampak hotel sem reči, da je meritev konkretno hitrejša kot računanje.

Najprej je treba izmerit velikost jedra, potem vedeti število ovojev primarja, pa premer žice, potem je treba vedeti upornost bremena na sekundarju (miliohme natančno ne izmeriš ravno v eni sekundi, posebej s klasičnim multimetrom ne), ker ne veš, ali ga obremeniš na polovico, do konca ali na 150%... namreč, P je že res U krat I, pa tudi I je res P deljeno z U, ampak ti moraš izračunat, kakšno P trafo DAJE v danem primeru, ne kakšno LAHKO DA glede na velikost in število ovojev. Ok, lahko greš tudi računat notranjo upornost sekundarja, iz tega izračunaš padec napetosti...

...lahko pa prižgeš klešče, natakneš, zapikaš eno baterijo in imaš (spotoma) že rezultat. :_dunno
Razumem, če je to izziv. Ampak samo to. Preveril bi potem itak še s kleščami, če je izračun pravilen... :_rolling
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4132
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 505 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Jul 2020, 21:54

Aha,... kaj pa zasičenje jedra? Kje si upošteval magnetno gostoto jedra? Izgube v jedru ,...
Število ovojev primarja dobiš, če izmeriš napetost sekundarja za katerega je jasno koliko ovojev ima. Premer žice lahko izmeriš s kljunastim merilom ali pa z multimetrom.

Protonček, ne trudi se. Transformatorjev ne znaš računat. Nič hudega. Res je bolje, da izmeriš.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43201
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9508 krat
Prejel zahvalo: 5340 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 25 Jul 2020, 22:14

Aja, to je tako, da če kdo nekaj raje izmeri to pomeni, da ne zna izračunat... Potem tudi upornosti upora ne znam izračunat, ker ga grem izmerit z instrumentom, če je oznaka neberljiva, nikoli ga še nisem priklopil na usmernik in potem meril napetost, tok ter iz tega izračunal upornost :_banghead. No, lažem. Sem, če je šlo za miliohmski upor, ampak izključno zato, ker nimam natančnega miliohmmetra.
VolkD je napisal/-a:Aha,... kaj pa zasičenje jedra? Kje si upošteval magnetno gostoto jedra? Izgube v jedru ,.

Vse to je zajeto v mojih treh pikicah... :D vsega pa tudi ne smem povedat...

Transformator sem računal v šoli, in to trikrat: prvič, zadnjič in nikoli več. Od takrat naprej raje merim. Je neizmerno hitreje. Ti kar pojdi računat, če imaš čas in voljo, jaz bom pa meril, ker predvsem slednje nimam, pa tudi zato, ker sem vse potrebne instrumente kupil ravno zato, da mi ne bo treba računat.

Vseeno priznam, danes bi ga težko izračunal, ja. Bi moral kar konkretno “pobrskat” po mojem ramu (ter knjigah...)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4132
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 420 krat
Prejel zahvalo: 505 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 105

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Jul 2020, 22:26

Mogoče bi pa kdo napisal članek o izračunu transformatorja. Če se kdo najde, obljubim, da bom oživel revijo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43201
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9508 krat
Prejel zahvalo: 5340 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a bray » 25 Jul 2020, 22:49

robi je napisal/-a:Zaradi dolge dobave prosim, če mi kdo proda nekaj trakca za varjenje baterij.
Najbolje cel kolut- dobro plačam!
Lahko tudi kak link, kje to dobiti v slo.


Za kake nezahtevne projekte se recimo da uporabiti dno od piksne v kateri so arašidi, ki jih prodaja hofer. ;) Piksna ima lepo ravno dno in fi ~10cm.
Nisem delal nekih hudih meritev ampak tako po občutku trakci niso nič kaj slabši kot "nikelj" trakci od kitajca. Pa recimo odrežeš 10mm namesto 6mm.

btw: spet ena tema, ki bo odtavala v kontra smer, ker SPET "merite kdo ma daljšega" ?! ;)
Zadnjič spremenil bray, dne 25 Jul 2020, 22:51, skupaj popravljeno 1 krat.
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 08 Avg 2016, 22:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 204 krat
Prejel zahvalo: 203 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a reber » 25 Jul 2020, 22:50

Oh ja, sami "mačoti" in najdaljšega ima: ...

Pomembna je tudi kvaliteta (tudi debelina) pločevine iz katere je zloženo jedro, saj so od tega odvisne izgube in kdaj gre jedro v zasičenje in še več drugih dejavnikov ...

Včasih je res najbolje in seveda najlažje kar izmeriti, narediti nekaj poskusov in če je le mogoče, zadevo je najbolje kar predimenzionirati.

Kvaliteto pločevine brez meritev ne moremo izračunati.

Prvi transformator sem izračunal in po teh izračunih tudi navil, v srednji šoli za audio ojačevalnik, še vedno je delujoč.

Mogoče najdete kakšno koristno informaciju tudi tukaj:
https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=22947&lang=slv

Za zahtevne visokotokovne spoje sem s praktičnimi meritvami uspel dokazat, da s spajkanjem dosežem manjšo upornost spoja. Povezave delam z bakreno pločevino oziroma folijo velikih širin. Trenutno delam raziskave in kmalu bo sledil praktični preizkus punktiranja bakrene pločevine na baterije, elektrode na volframovi osnovi.
.
Zadnjič spremenil reber, dne 25 Jul 2020, 23:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 1295
Pridružen: 17 Mar 2015, 21:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 82 krat
Prejel zahvalo: 373 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Jul 2020, 23:01

reber je napisal/-a:Oh ja, sami "mačoti" in najdaljšega ima: ...
reber.

Torej lahko pričakujem članek. Vnaprej hvala.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43201
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9508 krat
Prejel zahvalo: 5340 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a forest70 » 26 Jul 2020, 09:34

VolkD je napisal/-a:Da se izračunati, saj transformator ni neka znanost.

Seveda se da izračunat. Samo pogoj je da opraviš določene meritve, ker o samemu transformatorju neveš nič.
No veš napetost primarija, vse ostalo, presek jedra, prestavno razmerje, pa še kup drugih stvari, pa moraš izmerit.
Seveda večina teh meritev v zasičenju transformatorja ne veljajo.

Poglavitni problem je mi relativni, ki se močno spreminja z jakostjo magnetnega polja.
[Vir: Roman Poniž, Osnove elektrotehniker I. del]

Na kratko, opravil bi kup meritev, naredil nek izračun, na mesto da bi s tokovnimi kleščami izmeril sekundarni tok kratkega stika.
Kako si že enkrat omenil "KIS"
Kdo ima tu zdaj daljšega :_banghead
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 2200
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 421 krat
Prejel zahvalo: 470 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 124

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a gumby » 27 Jul 2020, 11:02

Tule je transformator praktično v kratkem stiku... vso srečo pri računanju toka :P
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2601
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 110 krat
Prejel zahvalo: 618 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 63

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a robi » 27 Jul 2020, 14:31

Sem razmisljal, da bi izmeril tako:
Merim voltazo in tok primarja med obremenitvijo in hkrati voltazo sekundarja.Tako bi edino lahko izracunal dejanski tok priblizno.
robi
 
Prispevkov: 483
Pridružen: 14 Maj 2016, 15:31
Zahvalil se je: 85 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Jul 2020, 20:11

Niti približno ne. Transformator je takrat v zasičenju in ima velike izgube. Celo izmerjena napetost na sekundarju bo vprašljiva zaradi velikega popačenja ovojnice. No to lahko rešiš z ustreznim voltmetrom.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43201
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9508 krat
Prejel zahvalo: 5340 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a Jakey » 29 Jul 2020, 15:30

Te 4 lahko dobim, ampak nevem ce so uporabni.
Problem je v tem da to niso transformatorji ampak dusilke. Imajo zgolj 1 navitje.
Priponke
IMG_20200729_151410.jpg
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 2134
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 156 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Jul 2020, 17:10

Za ta projekt niso uporabni, se jih pa da za kaj drugega uporabiti. Napiši malo dimenzije, izmeri tudi premer žice s katero so naviti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43201
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9508 krat
Prejel zahvalo: 5340 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a Jakey » 29 Jul 2020, 17:32

VolkD je napisal/-a:Za ta projekt niso uporabni, se jih pa da za kaj drugega uporabiti. Napiši malo dimenzije, izmeri tudi premer žice s katero so naviti.

Premer je cca 1.5mm, velikost je pa identična tem iz mirkovalovke.

Imel sem jih v roki 5 minut, če jih želim odkupiti, moram jutri ali najkasneje v petek ponje.
So pa to dušilke iz inverterske klime.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 2134
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 156 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a VolkD » 29 Jul 2020, 18:21

Tole je uporabno kot dušilka v klasičnem napajalniku. Zdaj ,... ali to odkupiti ali ne ? Pa odvisno od cene. Jaz jih nebi kupil, ker jih, če bi jih potreboval lahko dobim zastonj.
Nekdo, ki bi si zamislil tak napajalnik bi pa zanje kaj dal. No recimo 1€ po kosu, pa naj bo 5 za vse štiri.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43201
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9508 krat
Prejel zahvalo: 5340 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 125

Re: "punkt aparat" iz transformatorja od mikrovalovke

OdgovorNapisal/-a Jakey » 29 Jul 2020, 18:51

VolkD je napisal/-a:Tole je uporabno kot dušilka v klasičnem napajalniku. Zdaj ,... ali to odkupiti ali ne ? Pa odvisno od cene. Jaz jih nebi kupil, ker jih, če bi jih potreboval lahko dobim zastonj.
Nekdo, ki bi si zamislil tak napajalnik bi pa zanje kaj dal. No recimo 1€ po kosu, pa naj bo 5 za vse štiri.

Sem že odgovoril da ne, da jih ne potrebujem. Jih bo pa možakar imel za baker.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 2134
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 184 krat
Prejel zahvalo: 156 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Prejšnja

Vrni se na Razno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost