IPV4 IN IPV6

Naslov pove vse. Tudi ankete odprte drugje, bodo prej ali slej končale tu. Mogoče na ta način izvemo več o sebi in svojih ter drugih potrebah.

Kakšno povezavo uporabljate

IPV4
21
58%
IPV6
3
8%
IPV4 in IPV6, odvisno kako si nastavim
8
22%
Kaj je to IPV
4
11%
 
Skupaj glasov : 36

IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Jan 2019, 00:36

Vem, da bi lahko šel gledat po bazah foruma, a se mi zdi to neumnost. Razen tega tudi vi nebi imeli nič od tega.

Vprašanje je preprosto: uporabljate IPV4 ali uporabljate IPV6. Mogoče celo oba načina.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 34143
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6758 krat
Prejel zahvalo: 4240 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 14 Jan 2019, 08:44

Če dostopam preko LTE potem IPv6, če dostopam preko doma potem IPv4, iz drugje pa IPv6.
*Sent*from*my* iPhone.
*Sent*from*my* Linux.
*Sent*from*my* room.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 437
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 65 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a SiByte » 14 Jan 2019, 17:22

Doma IPv6, razen če je spletna stran IPv4. Na strežniku oboje zaradi večine, ki še ima IPv4.
Uporabniški avatar
SiByte
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 13 Mar 2016, 17:42
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 83 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a sundancer » 15 Jan 2019, 11:42

Kdor bi rad preveril če ima IPv6 lahko odpre http://ip6.me

Drugače pa doma in v službi uporabljam t.i. dual-stack. To pomeni, da sta na mrežni kartici prisotna IPv4 ter IPv6 naslov vendar ima IPv6 prednost. Prednostni mehanizem deluje tako, da če ima računalnik IPv6 naslov potem bo pri razreševanju (resolving) naslovov prek DNS iskal tudi AAAA zapis (to je IPv6 naslov). Če razreševanje uspe potem bo uporabljal IPv6 za povezavo s strežnikom. Če AAAA zapis ne obstaja bo uporabil samo A zapis (IPv4 naslov) in povezavo vzpostavil preko IPv4.

Me zanima, če bo kdo iz zgornje spletne strani zvedel, da ima IPv6 in prej ni vedel, da ga ima.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 484
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 170 krat
Prejel zahvalo: 245 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 15 Jan 2019, 12:00

sundancer je napisal/-a:Kdor bi rad preveril če ima IPv6 lahko odpre http://ip6.me



V google napišeš "ip", pa ti vrne tvoj ip, v ustrezni obliki ali v4 ali v6
*Sent*from*my* iPhone.
*Sent*from*my* Linux.
*Sent*from*my* room.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 437
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 65 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a sundancer » 15 Jan 2019, 12:03

MocnikG je napisal/-a:V google napišeš "ip", pa ti vrne tvoj ip, v ustrezni obliki ali v4 ali v6


Ker nisem vedel sem probal. V firefoxu je pokazal IPv4, v chromu pa IPv6.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 484
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 170 krat
Prejel zahvalo: 245 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 15 Jan 2019, 12:03

sundancer je napisal/-a:
MocnikG je napisal/-a:V google napišeš "ip", pa ti vrne tvoj ip, v ustrezni obliki ali v4 ali v6


Ker nisem vedel sem probal. V firefoxu je pokazal IPv4, v chromu pa IPv6.


Zanimivo.
*Sent*from*my* iPhone.
*Sent*from*my* Linux.
*Sent*from*my* room.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 437
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 65 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a MadMax » 15 Jan 2019, 12:15

Hm, konkretna tema za kak "IPv6 za telebane". Tudi take kot sem jaz sam...
Sem med tistimi, ki "vemo", da se je v6 pojavil zaradi pomanjkanja v4 naslovov, potem se pa konča.


Kakšna je pa prednost v6 dokler v4 še dela?
In kako ga nastavit? ISP mi ga omogoča, je viden (statični IP). Router prav tako ima neke nastavitve glede v6. Klienti so pa kište z raznimi M$ OSi, od XP do 10 (še en 2000 nekje zbira prah za hude dni...). Pa tablice, telefoni (android, japka), TV/DVD, NAS, tiskalnik, kakšna IP kamera... Vsega naštetega sicer nimam, ampak da se vsak najde notri... No, za "vsak" rabimo še .nix in še marsikaj... Ampak za windowsaša sem mislim da zajel vse.
Kaj to (prehod na v6) pomeni na nivolu lokalne mreže (domače)?

Se mi zdi skoraj nemogoče (razen kdo v službi, kjer za mašinerijo skrbijo sposobni ITjevci), da bi imel v6 pa tega ne vedel...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1877
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 352 krat
Prejel zahvalo: 375 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 15 Jan 2019, 12:46

MadMax je napisal/-a:Kaj to (prehod na v6) pomeni na nivolu lokalne mreže (domače)?


Lokalne mreže pri v6 ni. Osnovna ideja v6 je da ne dela NATa, torej vse je public.
*Sent*from*my* iPhone.
*Sent*from*my* Linux.
*Sent*from*my* room.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 437
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 65 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a peterp » 15 Jan 2019, 13:12

MocnikG je napisal/-a:Osnovna ideja v6 je da ne dela NATa, torej vse je public.
Me zanima kako imajo vse IoT naprave poskrbljeno za varnost. Pri v4 jih vsaj od zunaj ne vidimo :)
peterp
 
Prispevkov: 550
Pridružen: 23 Feb 2015, 14:52
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 125 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 86

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a Carko » 15 Jan 2019, 13:30

MadMax je napisal/-a:Kakšna je pa prednost v6 dokler v4 še dela?
Dokler je zraven še v4, žal v6 nima nobene prednosti in je samo dodatno delo.
Carko
 
Prispevkov: 1942
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 128 krat
Prejel zahvalo: 458 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 117

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a sundancer » 15 Jan 2019, 13:41

Carko je napisal/-a:Dokler je zraven še v4, žal v6 nima nobene prednosti in je samo dodatno delo.

Se ne strinjam povsem, zato ker imam več strežniških aplikacij na različnih RaspberryPI (in drugih sistemih) v domačem okolju (LAN oziroma ker smo na IPv6 dajmo rečt v DMZ).
Če bi mel vse to na IPv4 bi moral na zunanjem IP naslovu delati port fowarding kar je meni osebno strel v koleno, ker moraš potem vedeti kateri port si kam forwardiral.
Pri IPv6 imam pa na firewallu odprtih tistih nekaj networkov iz katerih dostopam do naprav v DMZ in se ne ukvarjam s tem na katerem portu je katera aplikacija. Tudi do naprav je lažje dostopati po imenu (če imaš domeno) kot po IP naslovu ter številki porta.
Da ne govorim o tem, kako imajo ponekod corporate firewalli odprto samo peščico portov.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 484
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 170 krat
Prejel zahvalo: 245 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a sundancer » 15 Jan 2019, 13:46

peterp je napisal/-a:Me zanima kako imajo vse IoT naprave poskrbljeno za varnost. Pri v4 jih vsaj od zunaj ne vidimo :)

Funkcionalnost, ki skriva vse tvoje naprave v domačem omrežju za enim (lahko tudi več) IP naslovom se imenuje NAT. NAT ni varnostni mehanizem čeprav zaradi efekta, ki ga ima deluje kot da je.
Funkcionalnost, ki ščiti, da kitajc in rus ne prideta do tvojega printerja, tvja, android telefona je pa firewall.
Firewall je še vedno prisoten na IPv6 in moraš skrbeti, da ti "tujci" ne vohljajo po omrežju.
NAT pa na IPv6 ponavadi ni v uporabi, čeprav je implementiran.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 484
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 170 krat
Prejel zahvalo: 245 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a peterp » 15 Jan 2019, 14:28

sundancer je napisal/-a:Funkcionalnost, ki skriva vse tvoje naprave v domačem omrežju za enim (lahko tudi več) IP naslovom se imenuje NAT. NAT ni varnostni mehanizem čeprav zaradi efekta, ki ga ima deluje kot da je.
Drži. Kot tudi drži, da vsaka žarnica ni na voljo rusu in kitajcu pri taki postavitvi. Dvomim pa, da bo večina uporabnikov uporabljala fw. Glavno, da dela.
peterp
 
Prispevkov: 550
Pridružen: 23 Feb 2015, 14:52
Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 125 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 86

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a Carko » 15 Jan 2019, 14:37

sundancer je napisal/-a:
Carko je napisal/-a:Dokler je zraven še v4, žal v6 nima nobene prednosti in je samo dodatno delo.

Se ne strinjam povsem, zato ker imam več strežniških aplikacij na različnih RaspberryPI (in drugih sistemih) v domačem okolju (LAN oziroma ker smo na IPv6 dajmo rečt v DMZ).
Če bi mel vse to na IPv4 bi moral na zunanjem IP naslovu delati port fowarding kar je meni osebno strel v koleno, ker moraš potem vedeti kateri port si kam forwardiral.
Pri IPv6 imam pa na firewallu odprtih tistih nekaj networkov iz katerih dostopam do naprav v DMZ in se ne ukvarjam s tem na katerem portu je katera aplikacija. Tudi do naprav je lažje dostopati po imenu (če imaš domeno) kot po IP naslovu ter številki porta.
Da ne govorim o tem, kako imajo ponekod corporate firewalli odprto samo peščico portov.
To se strinjam, ampak si odgovoril samo na drugi del moje povedi ;)

Če moraš nuditi ipv4 dostop, potem ti to, da imaš zraven še ipv6, ne koristi nič.
Carko
 
Prispevkov: 1942
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 128 krat
Prejel zahvalo: 458 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 117

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 15 Jan 2019, 20:41

sundancer je napisal/-a:Funkcionalnost, ki ščiti, da kitajc in rus ne prideta do tvojega printerja, tvja,
Kak pa amerikanc?
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 943
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1353 krat
Prejel zahvalo: 305 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a Kroko » 15 Jan 2019, 21:00

Amerikanec pride noter preko skritih vrat v programski opremi, Kitajc je to implementiral na strojnem nivoju, Rus pa zna hekat in izkorišča oboje :-)
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4321
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 634 krat
Prejel zahvalo: 1397 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a kobranka » 19 Jan 2019, 13:12

MocnikG je napisal/-a:Če dostopam preko LTE potem IPv6, če dostopam preko doma potem IPv4, iz drugje pa IPv6.

Nekaj mi ne gre v lajšto. Kater ponudnik na LTEju in kater paket?

Drugače pa pri meni do modema IPv6 potem naprej pa IPv4.
kobranka
 
Prispevkov: 1721
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 406 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a zanka » 19 Jan 2019, 13:28

Spomnim se, kako so leta 2003 paničarili o pomanjkanju ipv4.

Doma imam samo v4.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2218
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 197 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a kobranka » 19 Jan 2019, 13:33

Saj zato mi ne gre v lajšto, jamrajo da manjka naslovov potem pa neki packajo tam s serverji, da jim NAT konvertira naslove v IPv4 in blokira promet do te mere, da še kakšnega uporabnega porta ne moreš odpret za odhodni promet.
kobranka
 
Prispevkov: 1721
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 406 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Jan 2019, 13:47

zanka je napisal/-a:Spomnim se, kako so leta 2003 paničarili o pomanjkanju ipv4.
Res je bilo tako. Naslovni prostor IPV4 je dovolj majhen, da se da narediti umetno krizo in s tem trg posameznih segmentov naslovnega prostora. Vse je v denarju.

Ekonomsko gledano je IPV6 ta napihnjen trg precej dobro spravil na realna tla.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 34143
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6758 krat
Prejel zahvalo: 4240 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 19 Jan 2019, 14:04

kobranka je napisal/-a:
MocnikG je napisal/-a:Če dostopam preko LTE potem IPv6, če dostopam preko doma potem IPv4, iz drugje pa IPv6.

Nekaj mi ne gre v lajšto. Kater ponudnik na LTEju in kater paket?


Telesmeh, še več.
*Sent*from*my* iPhone.
*Sent*from*my* Linux.
*Sent*from*my* room.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 437
Pridružen: 18 Maj 2015, 18:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 39 krat
Prejel zahvalo: 65 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: IPV4 IN IPV6

OdgovorNapisal/-a kobranka » 19 Jan 2019, 19:45

Torej oni ponujajo IPv6 ostali pa le, če jih na "kolenih prosiš"?
kobranka
 
Prispevkov: 1721
Pridružen: 07 Feb 2015, 13:17
Zahvalil se je: 406 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 18


Vrni se na Ankete

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron