|
HamTech - forum Elektronika za vsak dan
|
 |
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
bostjan91 Cin pasta
Pridružen/-a: Sre Feb 2007 12:59 Prispevkov: 29 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: SobSob Apr 14, 2007 9:20 am Naslov sporočila: AC-------->DC |
|
|
Verjetno ste že kdaj razstavili polnilec od telefona. Zraven transformatorja je še majhno tiskano vezje in me zanima za kaj se uporablja?
Mogoče za pretvorbo AC---->DC?
Zanima me ker bi rad na transformator (12V AC) priključil peltierjev element in moram dobiti iz transformatorja enosmerni tok.
Slišal sem tudi da se to lahko naredi z greatz-om vendar so nekaj voltna odstopanja.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Site Admin
Pridružen/-a: Pon Maj 2004 22:22 Prispevkov: 125 Kraj: Divača
|
Objavljeno: SobSob Apr 14, 2007 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Polnilec za telefone ima res transformator in tudi usmernik, ki pa je prirejen za polnjenje baterij.
Tako transformator kot tudi usmernik sta zgrajena dokaj nežno, saj tu ni nobene potrebe po velikih tokovih.
Peltjejev element za svoje običajno delovanje potrebuje kar nekaj toka. V odvisnosti kako so peltjejeve celice znotraj elementa vezane pa se pri določenem toku na njem ustvari ustrezen padec napetosti. Iz povedanega sledi, da je tak element krmiljen tokovno. Torej je za priključitev na nek napetostni vir potrebno še vezje, ki bo uravnavalo tok.
Moči peltjejevih elementov se gibljejo od nekaj 10 do nekaj 100W.
Za primerjavo - polnilec baterij za telefon je v razredu nekaj W.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjan91 Cin pasta
Pridružen/-a: Sre Feb 2007 12:59 Prispevkov: 29 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: NedNed Apr 15, 2007 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Greatz kolikor vem so samo usmerniške diode vezane skupaj.
Ali bi se dalo to tudi v praksi narediti in kako bi jih vezal?
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu You can attach files in this forum You can download files in this forum
|