|
HamTech - forum Elektronika za vsak dan
|
 |
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
S53KP Cin pasta
Pridružen/-a: Sob Maj 2004 14:33 Prispevkov: 21 Kraj: Škofije
|
Objavljeno: SreSre Jan 04, 2006 12:23 pm Naslov sporočila: Tiskano vezje |
|
|
Kar nekaj časa sem se spravljal zraven, da bi tudi sam na računalnik narisal tiskano vezje. Vedno sem se tega otepal, kajti ko nekaj neveš tudi časa nimaš, da se tega lotiš. Pred časom sem prosil Dareta s57uud, če mi bo to pokazal. Velikodušno mi je priskočil na pomoč. Vzel si je urico časa, mi pokazal kako se naredi vezje na programu Protel 99 SE. Program mi je tudi posnem na CD. Pridem domov in ugotovim, da mi DC-WR ne bere. Poskušam na drugi računalnik in vidim da bere. Totej kliče po novem. Ker je bilo pred Božičem se se odločil, da mi Božiček prinese novega. In res, bil je prijazen in ga še isti dan prinesel. Poskušal instalirati program pa mi nekaj nagaja. V kontaktu sem bil z bratom S56BSC. Pove mi, da uporablja simpl program Sprint-Layout 4.0. Čez pol ure ga imam že na mojem e-mailu. Poleg mi je poslal tudi eno narisano tiskano vezje tako da sem imel "mušter" za delo.
Program sem z lahkoto instaliral, in takoj lahko na ekran potegnil njegov izdelek. Po nekaj urah sem že sam narisal neko vezje za test. Sledil je izdelek. Pred seboj sem imel CQ ZRS avgust 1998, saj sem v fazi izdelave filtrov za 23 in 13 cm, ki jih je v tej reviji objavil Matjaž, S53MV. Pogledam, kaj bi bilo primernega za začetek in tam vidim CW - tipkač. Odločil sem se, da prav to narišem in da zadevo kasneje tudi izdelam ploščico, pa še scinil ga bom, čeprav inam tak taster.
Izkušnja. Kljub temu, da sem mislil, da je to nevem kako težko in za povprečnega amaterja nedostopno sem ugotovil, da sem to ploščico narisal dokaj hitro. Verjetno boste nekateri mojstri tega rekli, da bi lahko bile posamezne linije lepše, ovinki nekoliko bolje speljani, in še kaj napak bi se našlo. To je približno tako kot voznik začetnik, ko so tudi njegovi ovinki nekoliko slabši v začetku, pa jih bo izpilil s kilometri.
Tukaj je izdelek, ki sem ga narisal. Kljub temu, da sem kar nekaj reči scinil, sem tudi na ta svoj izdelek ponosen.
| Description: |
|
| Filesize: |
35.41 KB |
| Viewed: |
9368 Time(s) |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Site Admin
Pridružen/-a: Pon Maj 2004 22:22 Prispevkov: 125 Kraj: Divača
|
Objavljeno: SreSre Jan 04, 2006 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse pohvale in čestitke za 1. tiskanino, a preden jo zares narediš, preglej kam gre srednji odcep trimerja 1 M .
aja pa desno luknjo zgorj malo premakni, da se bo dalo ploščico v škatli kasneje obrniti za 180 ° , če bo slučajno potreba.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
16F84 Segreva spajkalo
Pridružen/-a: Sob Jul 2004 9:35 Prispevkov: 36 Kraj: koroška
|
Objavljeno: SreSre Jan 04, 2006 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Solidno narisano. Mogoče malo zmanjšaš pad-e za triace, da bo med njimi malo več zračnosti. Čipe sam običajno postavljam "octagon" -podolgovate pade. Med pini je več prostora - se lažje vlečejo vezice vmes.
Stanjšaj tudi mogoče vezice, ki gredo med pini.
lp
Silvo
_________________ MAXI-Forum o elektroniki |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
S53KP Cin pasta
Pridružen/-a: Sob Maj 2004 14:33 Prispevkov: 21 Kraj: Škofije
|
Objavljeno: ČetČet Jan 05, 2006 8:10 am Naslov sporočila: Vezje |
|
|
Pozdrav!
Naredil sem nekaj manjših popravkov. Dare hvala, pozabil sem na maso pri 1M. Sedaj sem to dodal. Sprintal sem na laser in videl, da je lepo prišlo. Prav ima tudi prijatelj, ki pravi, da bi lahko postavil drugačne nogice pri čipih. Nisem upal dati tanjših povezav, kajti še te se mi zdijo tanke. To je sedaj 0.5 mm. Sedaj bi tako naredil vezje.... Dare veš kje??
Še se imam kaj za učiti....
LP
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Site Admin
Pridružen/-a: Pon Maj 2004 22:22 Prispevkov: 125 Kraj: Divača
|
Objavljeno: ČetČet Jan 05, 2006 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja seveda vem Preglej to kar si sprintal na laser. Poglej proti svetlobi, če je črno res črno, če ni slučajno prosojno. Predvsem si oglej tam, kjer so površine črnine velike.
Če je prosojno - no panic ! Lahko popraviš kar z navadnim črnim flomastrom. Pazi edino, da ne boš šel čez rob. Robovi pa so pri laserskem tiskalniku itak zelo črni, tako da to ne bi smel biti problem.
Drugače pa... sem mislil, da bi te resneje skritiziral, a se mi je zdelo, da za prvič to nebi bilo primerno. Bom počakal, pa kasneje pokazal na vse "napake", ki si jih zagrešil. Zgolj v poduk na kaj je treba paziti.. Medtem boš pa itak že sam opazil to, če prej ne, ko bo treba vrtati luknje in spajkat elemente.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
s55s Cin pasta
Pridružen/-a: Sre Nov 2006 12:43 Prispevkov: 4 Kraj: JURKLOŠTER
|
Objavljeno: TorTor Dec 05, 2006 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
| VolkD je napisal/a: | Ja seveda vem Preglej to kar si sprintal na laser. Poglej proti svetlobi, če je črno res črno, če ni slučajno prosojno. |
To ni odgovor, temveč moja izkušnja.
Enostavna zadeva je, da dosežeš črnino. Film daš v eno nižjo škatlo, kateri si namazal pokrov z nitro razredčilom. Pustiš pokrito par minut in kjer je črnina (velja samo za laserske tiskalnike), bo nastal relief (na otip) in tudi črnina kot se spodobi! Original toner ni obvezno, je pa boljše! Za povečanje črnine je izdeloval tudi Karbon Zagreb ene razpršilce. Boljši je in predvsem cenejši nitro razredčilec. S tem imam izkušnje - nič novega nisem povedal.
Včasih smo popravljali filme z repro barvo. Jo še imam in ima oznako: Abdeck Farbe 14 60.
Je rjava in neprosojna. Uporabljali smo jo v fotografiji. Sedaj je pa druga tehnika.
Napisal sem kako odpravljam svoje trpljene nečrnine Hi!! 28 let!
Še iz sitotiskarkih časov!
73 de Dan
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu You can attach files in this forum You can download files in this forum
|